Da li su istraživanja vredna poverenja?


„Kako pokazuju rezulati istraživanja, osobe koje redovno konzumiraju kurkumu, imaju…“
„Na osnovu istraživanja, došlo se do zaključka da jaja nisu uzrok…“
„Istraživanja sprovedena na u tri grada Evrope pokazuju da mladi…“
“Rezultati istraživanja pokazuju da je popularnost vladajuće stranke u poslednjih šest meseci…”


Koliko puta smo čuli ili pročitali neku izjavu koja počinje slično ovima koje ste upravo pročitali? I koliko puta su mnogi od nas pomislili: „Ma, ta istraživanja ne vrede ni pišljiva boba!“ ili „Čas tvrde jedno, čas drugo, ko će im verovati!“

Poneki među nama, i to ne bez razloga, pomisle: „Ništa im ne verujem! Svako tvrdi ono što mu ide u prilog.“

Ove sumnje imaju smisla, logične su i očekivane. Ljudi često ne veruju informacijama koje dobijaju, a na rezultate istraživanja gledaju sa izvesnom dozom sumnjičavosti, ili čak sa potpunim odsustvom poverenja. To nije slučajno, jer danas, u 21. veku, istraživanja, bolje rečeno istraživanja su se udaljila od svoje suštine.

Kada kažemo „suština“ mislimo na činjenicu da bi, od svog postanka pa do danas,  svako istraživanje trebalo da bude postupak refleksije, kontrole i kritike koji deluje iz sistema i koji se koristi za pružanje novih činjenica, podataka, odnosa ili zakona u određenoj oblasti saznanja.

STVORILI SMO MONSTRUMA

Drugim rečima, jedna tako čista i u biti, za razvoj ljudskog roda veoma korisna “alatka” koje smo se mi, ljudi, dosetili i koju smo odlučili da koristimo u svrhe daljeg napretka čovečanstva, ali i u svrhe očuvanja planete Zemlje, biljnih i životnjiskih vrsta, u jednom trenutku se okrenula protv nas – drugim rečima: stvorili smo monstruma!

Kako smo ga stvorili? Pa, tako što, uvidevši da javnost veruje informacijama do kojih se dolazi na osnovu istraživanja – jer u svojoj osnovi i u samom početku, istraživanja jesu iznedravala verodostojne podatke, a ne zaboravite da neka od njih to i dalje čine – neki „pametnjakovići“ su, u jednom trenutku, došli na ideju da izigraju to početno poverenje i da počnu da sprovode istraživanja na uzorcima koji njima odgovaraju, znajući da će na taj način iskriviti istinu, ali i dobiti rezultate koji idu u prilog interesnim stranama.

Centar za istraživanja - STATA

U prilog ovakvima ide i sama suština istraživanja, a  to je da informacije koje nastaju kao rezultati istraživanja jesu relevantne i pouzdane (verodostojne), ali ne može se reći da su apsolutno istinite, jer ovaj svet se kreće neverovatnom brzinom, nauka ima za cilj otkrivanje novih znanja, kao i preformulisanje postojećih, društvo se menja skladu s napretkom u svim oblastima, počev od iste te nauke, preko  umetnosti, tehnologije, a promene zavise i od napretka kolektivne misli. Međutim, to što rezultati istraživanja, zajedno sa promenama okolnosti, mogu trpeti promene, nikome ne daje za pravo da zloupotrebljava ovu činjenicu – jer zloupotreba, pored serviranja neistine, vodi daljem nepoverenju.

Ove činjenice su svesni svi centri za istraživanja koji vode računa o svojoj reputaciji, kojiima je profesionalnost na prvom mestu i koji takođe shvataju da cilj istraživanja nije da se nekome „svidi“ rezultat, već je cilj da rezultat pokaže trenutno stanje i, neretko, da ukaže na oblasti unapređenja, razvoja i promene.

 

 

“Ove fotografije su preuzete sa platforme Unsplash i koriste se u skladu sa uslovima korišćenja Unsplash-a. Autori ovih fotografija nisu navedeni pojedinačno, ali sve fotografije su dostupne na Unsplash-u i možete ih pronaći putem pretrage na njihovoj platformi.”